Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Λογοτέχνες και Γάτες: π. Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης.



Ο Άγιος Μόδεστος, ο Άγιος των ζώων στην Ορθοδοξία.   

Ο συγγραφέας π. Χαλβατζάκης.
      Θυμάμαι, χρόνια πριν, τον συγχωρεμένο φίλο μου τον Άρη, φιλόζωο με ειλικρινή στάση ζωής που μου έλεγε ότι ο «αγαπημένος» του άγιος ήταν ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης. Του απαντούσα ότι καλά κάνει και έχει μια τέτοια μορφή ως προστάτη άγιο, αλλά σίγουρα και το Ορθόδοξο αγιολόγιο θα έχει ανάλογες μορφές στον φιλοζωικό  τομέα που θα αξίζουν  τον σεβασμό μας. Δεν διαφωνούσε αλλά ποτέ και η δύο μας, παρά τις πνευματικές κόντρες μας, δεν το ψάξαμε παραπάνω. Αυτός έμεινε στην  αγάπη του για τον Άγιο Φραγκίσκο και εγώ στην πίστη μου ότι και η Ορθοδοξία έχει μορφές που αγάπησαν τους μικρούς μας φίλους. Μερικές εβδομάδες πριν έπεσε στα χέρια μου το ιστορικό μυθιστόρημα των εκδόσεων Ερωδιός, «Νικηφόρος ο Ποντικός» του ιερέα Κωνσταντίνου Χαλβατζάκη το οποίο στα προλεγόμενα μου έδινε, χρόνια μετά, απάντηση στη «διαμάχη» με τον Άρη. Διαβάζουμε λοιπόν στα προλεγόμενα: «Η δυτική εκκλησία έχει αναγάγει τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης σε προστάτη τον ζώων της πλάσης, ερπούμενων, πετούμενων και ποδαροστεκούμενων. Τον ονόμασαν «Ο φτωχούλης του Θεού». Για εκατοντάδες χρόνια τον προέβαλαν μ όλα τα μέσα ενημερώσεως. Τον έκαναν πασίγνωστο σε Ανατολή και Δύση.
Το ενδιαφέρον βιβλίο των εκδόσεων Ερωδιός.
       Εμείς οι Χριστιανοί της κατά ανατολάς του Χριστού Εκκλησίας, της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας δεν έχομε έναν μονάχα Φραγκίσκο της Ασσίζης, αγαπημένο Άγιο των ζώων. Έχουμε πολλούς. Ο πιο γνωστός είναι ο Άγιος Μόδεστος, Πατριάρχης των Ιεροσολύμων. Όσοι ασχολούνται με τα ζώα, κτηνίατροι, κτηνοτρόφοι, φύλακες στους ζωολογικούς κήπους, έχουν τον Άγιο Μόδεστο για φύλακα και προστάτη των ζώων. Λιγότερο γνωστοί είναι κι άλλοι Άγιοι της Εκκλησίας μας, που έζησαν σε όλη τους τη ζωή παρέα με ζλάπια και πετούμενα. Είναι γνωστοί κατά τόπους. Τιμούνται κατά τόπους. Ας αναφέρουμε μερικούς: Ο Άγιος Μάμας με τα ελάφια του. Η τιμή του μεταφέρθηκε από την πολιτεία Γάγγρα του Πόντου στη Χαλκιδική. Ο Άγιος Κόπρις με τις αρκούδες του. Ο Άγιος Μακάριος ο Ρωμαίος από τη Μεσοποταμία με τα λιοντάρια του. Ο τρεις νεαροί φίλοι αναχωρητές Ύγινος, Θεόφιλος και Σέργιος από την Απωτέρο Συρία, με τα λιοντάρια τους. Οι θρύλοι και οι παραδόσεις των Χριστιανών της Εφέσου και της Πιάνου Πόλεως μιλούν για μιαν ολάκερη σειρά Αγίων ανθρώπων, που αγάπησαν και έζησαν για εκατοντάδες χρόνια με όλα τα ζώα του τόπου στο μοναστήρι των Εφτά Κοιμισμένων Παιδιών.
       Σε επόμενη φάρμα θα κάνουμε και μια παρουσίαση σε αυτό το αξιόλογο ιστορικό μυθιστόρημα του ιερέως Κωνσταντίνου Χαλβατζάκη από τις εκδόσεις Ερωδιός.
       Δημοσιεύτηκε στην "Ελεύθερη Ώρα" του Σαββάτου 9 Αυγούστου 2014 στην φιλοζωϊκή Στήλη "Η Φάρμα των Ζώων" του Κώστα Παρχαρίδη. 

Κώστας Παρχαρίδης.
kparcharidis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου